A fekete bors az indiai fűszerút igazi kincsének számított.
Az ébenfekete fűszer olyannyira keresett volt az ókorban és a
középkorban, hogy a pénzt borsszemekkel lehetett helyettesíteni, és az
adóktól kezdve egészen a hozományokig előszeretettel fizettek is vele.
Mivel a fekete bors képes felerősíteni a lágy ízeket, és elkendőzni a
frissesség hiányát, a hűtés és az egzotikus fűszerek nemzetközi
kereskedelem révén történő elterjedése előtti időkben nélkülözhetetlen
fűszerré vált.
A fekete bors azonban nemcsak ízletes, hanem szervezetünk számára is jótékony hatással lehet. Karakteres
íze stimulálja az ízlelőbimbókat, ezáltal jelzi a gyomornak, hogy
növelje a savtermelést, ez pedig az egészséges emésztés elengedhetetlen
része. Ha a gyomor nem termel elegendő savat az ételek feldolgozásához,
gyomorégés és emésztési zavarok léphetnek fel. Emellett a túl sokáig
emésztetlenül a gyomorban maradó étel barátságtalan baktériumok
táptalajává válhat a belekben, és ez hasmenéshez vagy székrekedéshez is
vezethet. A fekete bors pikáns íze tehát elősegíti az emésztést és meggátolja a kellemetlen emésztési problémákat.
A
legtöbb konyhában a só mellett alapfelszerelés a bors is. Míg az
ételekhez hozzáadott só például vízvisszatartási problémákat
eredményezhet, a bors vízhajtó hatású: stimulálja a vizeletürítést és az izzadást, így megszabadítja a szervezetet a kártékony méreganyagoktól.
Ezáltal pedig segít a máj egészségének megőrzésében is. A fentiek
mellett a bors kisebb vágási sérülések esetén is jól jöhet: segít
elállítani a vérzést, antibakteriális és antioxidáns tulajdonsága pedig
elűzi a baktériumokat és elősegíti a gyógyulást.
A fekete bors tüsszentést is kiválthat. Az orr irritációjáért a fekete bors aktív alkotórésze, a piperin felelős, amely egy antikarcinogén hatású alkaloid. Daganatmegelőző tulajdonsága mellett a piperin antikonvulzív hatással is bír,
emellett fokozza egyes tápanyagok és gyógyszerek biológiai
hasznosíthatóságát is. Bár a piperin által kiváltott tüsszentés
kellemetlen érzést okozhat, fontos szerepet játszik a vértolulások
feloldásában.
A fekete bors a zsír és a koleszterin ellen vívott harcot is hatékonyabbá teszi. Egy a Journal of Agricultural and Food Chemistry
című lapban 2012-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a piperin
befolyásolja az új zsírsejtek kialakulásáért felelős gének
tevékenységét. Ezt az eredményt támasztja alá az indiai Central Food Technological Research Institute tanulmánya is: ők úgy találták, hogy a fekete bors segít a koleszterinszintet normális szinten tartani. Emellett számos fontos tápanyag forrása is, tartalmaz például mangánt, K-vitamint, vasat és élelmirostot.
Bár ma
már nem törleszthetjük adósságainkat borsszemekkel pénz helyett, a
fekete bors sok más szempontból mégis gazdagabbá teszi életünket: egy
adag frissen őrölt fekete bors megbolondítja ételeinket, étkezés után
meggátolja a kellemetlen érzetet, és évekkel hosszabbíthatja meg
életünket.
A bors jótékony hatása az egészségre:
- fontos tápanyagokat tartalmaz (pl. mangán, K vitamin, vas és élelmi rost)
- elősegíti az emésztést, meggátolja az emésztési zavarokat, mivel stimulálja a savtermelést
- megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól, így segít megőrizni a máj egészségét
- a bors aktív alkotórésze, a piperin, segít a vértolulások feloldásában
- segít a koleszterinszintet normális szinten tartani
A DXN Black Cumin Plus kapszula a fekete borsot teszi elérhetővé egy könnyen fogyasztható formában, így megfűszerezve életünket. :)
Ha
igénybe venné a kedvezményes vásárlási lehetőséget is, kattintson a
törzsvásárlói regisztrációra és töltse ki az online űrlapot!