2015. december 3., csütörtök

A spirulina kiegészíti a táplálkozást

A spirulina és a chlorella alga olyan sok pozitív hatással rendelkeznek, hogy azt szinte elhinni is nehéz. 

Igazi szuper élelmiszerekről van szó, melyek gyakorlatilag az emberi szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazzák. A kutatók szerint, ha valaki csak spirulinát és tiszta forrásvizet fogyasztana, az is elég lenne az életben maradáshoz.

A spirulina a legtáplálóbb és legkoncentráltabb étel, melynek több mint 60%-át könnyen emészthető fehérjék alkotják, benne megtalálható az összes esszenciális aminosav, rengeteg kálcium, foszfor és magnézium, annyi vitamin, mint amennyi a búzacsírában és négyszer több B12-vitamin, mint a nyers májban.

Az elmúlt évtizedek vizsgálatai alapján a kutatók ma már egyértelműen azon az állásponton vannak, hogy a hosszú és egészséges élethez az emberi szervezet számára az ásványi anyagok a legfontosabbak. A spirulina gazdag forrása a cinknek, a káliumnak, szelénnek és a mangánnak, valamint benne található a legtöbb gamma-linolénsav, a szív számára nélkülözhetetlen zsírsav. A spirulina és a chlorella kiemelkedő koncentrációban tartalmazza a klorofillt, mely a szervezet első számú méregtelenítője. Magas B-vitamin tartalmával pedig a stresszt és annak ártalmait enyhíti. 

Az étkezés során bevitt tápanyagok csak akkor érik el kellő hatásukat, ha könnyen fel tudnak szívódni. A spirulina a hosszú és egészséges élethez az emésztés javításával is hozzájárul azáltal, hogy megakadályozza a káros baktériumok (pl. E.coli) növekedését és támogatja a hasznos baktériumokat, melyek a bélflóra egyensúlyához szükségesek. Az egészséges bélflóra a jó egészség alapja, befolyásolja a tápanyagok hasznosulását, erősíti az immunrendszert, ezáltal véd a fertőzésekkel szemben.


A spirulina javít az immunrendszer működésén 
A spirulina már kis mennyiségben is javítja az immunrendszer működését és több energiát szabadít fel. A vizsgálatok szerint növeli a vérben a limfociát számát, melyek csökkentik a szervekben kialakuló degeneratív betegségek kockázatát. A benne található komplex cukrok fokozzák az antitestek és a fertőzések ellen harcoló T-sejtek termelődését.
A természet rengeteg fegyvert tartogat a rák ellen és rajtunk múlik, hogy mennyire használjuk fel ezeket. A spirulina alga, melyet Japánban emberemlékezet óta fogyasztanak, a világ sok pontján még mindig nem szerepel a legközkedveltebb élelmiszerek között. Az elmúlt években azonban a nyugati orvostudomány is fejet hajtott a spirulina rákellenes hatásai előtt, ez pedig egyre többeket sarkall arra, hogy felhasználják előnyeit. 

A chlorella és a spirulina alga élénk színét a fikocianin és a klorofill adják. Mindkettőről beigazolódott, hogy gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben. Az algák a béta-karotin leggazdagabb forrásai. Ez az erőteljes antioxidáns részt vesz a szabad gyökök elleni küzdelemben, ezzel jelentősen csökkenti a rák kockázatát. A spirulinában 10-szer több béta-karotin van, mint a sárgarépában. A spirulina poliszacharidjai segítik a sejtek regenerálódását a sérülések után, melyeket a méreganyagok vagy a rákelleni kemoterápia következtében szenvednek el.

A spirulina az életerő és az energia forrása. Tápanyagai gyorsan hasznosulnak, ezért fogyasztása rövid idő alatt érezhetően változást hoz az egészségi állapotban, a közérzetben, a betegségek enyhülésében. Számos vírus és a rák valamennyi fajtája ellen hatékonynak találták a vizsgálatok során, nagyszerű immunerősítő és antioxidáns, védi a szívet és az érrendszert, javítja az agyműködést, csökkenti a gyulladásokat és méregteleníti a szervezetet. 

Idősebb korban, amikor az étvágy egyre kisebb, a spirulina rendszeres fogyasztásával valamennyi létfontosságú tápanyag pótolható, a sejtekben, szervekben megindult öregedési folyamatok lassíthatók, az egyes funkciók működése javítható. Összetevőiről kimutatták, hogy hatékonyabbak, mint a szintetikus úton előállított táplálékkiegészítőkben található, hasonló tápanyagok.