2013. március 2., szombat

A tea (Camellia sinensis)

A mintegy 5000 éve ismert közönséges teacserje vadon termő ősének előfordulását ez ideig Kína, Északkelet- India (Assam), Burma és Thaiföld hegyvidékeiről jelezték. A vadon növő teacserje magassága elérheti a 10 métert, de a termesztett tea csak kb. 6 méter magas, örökzöld cserje. 
Mint minden, eltérő éghajlati viszonyok közt élő növény esetében, a teának is különböző változatai fejlődtek ki. Az enyhén fagytűrő kínai (levelei nyúltak és keskenyebbek) és a fagyérzékeny indiai változat (levelei nagyobbak és oválisak). Jelenleg több mint 3000 teaféleség ismert! 
A teát különböző fermentáltsági állapotban fogyasztják. 


Zöld tea: 
A leveleket gyűjtés után nem fermentálják, hanem a leszüretelt leveleket egy tálcára terítik és száraz, forró levegővel vagy gőzzel hőkezelik. A leveleket ezután sodorják, majd enyhén pörkölik.

Fekete tea [vörös tea] :
A leszüretelt leveleket fonnyasztják, sodorják vagy aprítják, majd párás, meleg helyen füllesztik ill. fermentálják. A fermentáció befejeztével sötétre színeződött leveleket forró levegővel szárítják.

Oolong tea: 
A levelek 10-50%-os fermentáláson esnek át. A kisebb mértékben fermentált tea neve pouchong tea. A hazánkban is kapható kínai gyógytea keverékekre inkább az oolong tea használata jellemző.

Fehér tea:
Főképp Fucsien és Jünnan tartományból származik. Alapanyagát a teacserje bimbója vagy a bimbó alatti első levél adja. A tea összes felhasználási formája közül ennek a legmagasabb az antioxidáns tartalma. A különböző fermentáltságú teák hatóanyag tartalma eltérő!

Főbb hatóanyagai: 
Tea polifenolok (EGCG, ECG, stb.) purin- illetve metilxantinszármazékok (pl. koffein, teofilin) flavonoid vegyületek (teaflavin, teaflavin-3-gallát, teaflavin-3'-gallát, stb.) 

Főbb hatásai: 
Központi idegrendszeri stimuláns, vizelethajtó, mutációk kialakulását gátló, antioxidáns, antimikrobiális, daganatok képződésének esélyét csökkentő, plakkok képződését és a fogak szuvasodását gátló.

Tudta Ön, hogy: 
A zöld tea csökkenti a káros LDL és növeli az HDL koleszterin szintjét? 
Kínában és Japánban több klinikai vizsgálatot is végeztek a zöld tea daganatellenes hatásának igazolására?  


Reishi Gano tea

A Reishi Gano Tea kiváló minőségű kínai zöld teát és Ganoderma kivonatot tartalmaz. Nem tartalmaz tartósítószereket, mesterséges színezéket és ízesítőket. Karakteres ízét a természetes összetevők adják. Frissüljön fel egy csésze teával!


Összetevők: 
Zöld tea (Camellia sinensis), Ganoderma kivonat
Tartósítószert, mesterséges színezéket, hozzáadott íz- és aromaanyagokat, adalékanyagokat, állati eredetű összetevőket és gabonát nem tartalmaz.

Tudta Ön, hogy: 
 - A zöld tea több európai ország korábbi gyógyszerkönyvében (pl. Ph.Por. IV, Ph.Franç. VIII-X, BP Edition 1968, Ph.Helv. V) is hivatalos volt? 
 - Víz után teából isznak legtöbbet a világon?

 - A világon forgalmazott tea kb. 76-78%-a fekete tea (2,1 millió tonna), 20%-a zöld tea (0,9 millió tonna) és 2%-a oolong tea? [a FAO 2010-es statisztikái a fehér tea értékesítési adatait nem tartalmazták.]

 - A jelentős teafogyasztó országok (Japán, Kína) lakói közt egyes daganattípusok (pl. gyomorrák, nyelőcsőrák) gyakorisága kisebb, mint más, kevesebb teát fogyasztó országok lakói közt?