2014. április 21., hétfő

Legegészségesebb táplálék

Spirulina, a tablettába zárt csodaalga 

Spirulina névre hallgat a 21. század egyik legegészségesebb táplálék-kiegészítőjének kikiáltott mikroszkopikus élőlény. A Spirulina "alga" köznapi elnevezése ellenére a baktériumokkal áll a legközelebbi rokonságban, a cianobaktériumok törzsébe tartozik.

Prokarióta, azaz nem rendelkeznek körülhatárolt sejtmaggal (ellentétben az algákkal, amelyek egy- vagy többsejtűek), viszont színanyagainak köszönhetően a növényekhez hasonlóan képes fotoszintetizálni. A Kutatók szerint a néhány milliárd évvel ezelőtt élt rokonai lehettek az első élőszervezetek, amelyek oxigént termeltek, "tevékenységük nyomán a légkör összetétele kezdett megváltozni, s ez megnyitotta az utat a fejlettebb létformák kialakulása felé."

 A cianobaktériumok szélsőséges viszonyok között is megtelepednek hőforrásokban, gleccsereken, fák kérgén, leveleken, homokon vagy sziklaszirteken. Egyes fajaik gombákkal zuzmókat alkotnak, mások baktériumokban színtestekként működnek. A Balaton túlmelegedésekor fellépő kellemetlen vízvirágzásban is nagy szerepe van a cianobaktériumoknak.

 A Spirulina természetes körülménye között trópusi és szubtrópusi magas pH-értékű állóvizek lakója Afrika, Ázsia és Dél-Amerika tavaiban. Időszámításunk utáni pályafutása a 16. századi Azték kultúráig vezethető vissza, ahol mindennapi élelemként fogyasztották. A spanyol felfedezők állítása szerint a Texcoco-tóból halászott zöld algából készített sütit és szárított csipszet árulták mindenfelé a piacokon.
Ehhez hasonló, szárított formájú felhasználása ismeretes a Szahara sivatag körüli területekről; ahol dihé elnevezésű algakenyérként volt közismert. 

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag 

Étrend-kiegészítőként, por és tabletta alakban az USA-ban kezdték el forgalmazni a 80-as évektől. Hírnevének köszönhetően ma már nem természetes élőhelyeiről szüretelik, hanem speciális farmokon, kontrolált körülmények közt termesztik az USA-ban, Távol-Keleten és Ausztráliában. 

Van benne...
Hatása
Teljes értékű, könnyen emészthető fehérjék
- Vitalizáló és immunerősítő Antioxidáns
- Csökkenti a vérnyomást,
- Lassítja az érelmeszesedést
- Csökkenti az éhségérzetet
- Serkenti az agyműködést
- Serkenti az egészséges bélflóra kialakulását
- Izületi problémákra jótékony hatású
- Cukorbetegek komplex gyógyításához ajánlott
- Javítja a bőr állapotát, fiatalságát

Ásványi anyagok, nyomelemek
(kálium, kalcium, jód, bróm, mangán, vas)
B-vitamin, C-, D-, E- és K-vitaminok
Esszenciális zsírsavak


Egyes nézetek szerint étkezés előtt fogyasztva csökkenti az étvágyat, ezáltal alapanyaga a felkapott fogyókúrás készítményeknek. Máshol, mint immunerősítő és rákmegelőző csodaszerként tartják számon.
Mértékletes fogyasztása vitaminhiányos vagy egyoldalú táplálkozás esetén valóban indokolt lehet.

 Spirulina érdekességek 
* A legtöbb spirulinát a halak, hüllők és madarak fogyasztják állateledel formájában
* Az állatkerti flamingókat algadiétán tartják, hogy rózsaszín árnyalatukat jobban kiemeljék
* Versenylovaknál a természetes dopping szerepét tölti be
* A NASA űrkutatói spirulinát fogyasztanak űrutazásuk során 

Forrás: www.edenkert.hu